БАККО и европейските стандарти | Европа | DW |


11.11.2017


http://m.dw.com/bg/бакко-и-европейските-стандарти/a-41340044

Как операторите боравят с личните ни данни, какъв достъп имаме до медийни съдържания, когато сме зад граница? - На тези въпроси, които вълнуват днешните дигитални хора, бе посветена конференция на БАККО в София.

Bulgarien Sofia - Medienkonferenz BAKKO (DW/F. Slavkovic)

 

Александър Андреев разговаря по телефона с колегата Филип Славкович, който беше сред участниците на конференцията.

Филип Славкович: БАККО е българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори, а Дойче веле е един от главните спонсори на сегашната конференция, която се провежда ежегодно. На нея се събират топ-мениджърите, представителите на медийната индустрия в България, на министерствата и на държавните регулатори, както и чуждестранни експерти. Тазгодишната тема беше предстоящото влизане в сила на няколко регулации на ЕС, които са насочени главно към унифицирането на европейския медиен пазар с цел да бъдат максимално защитени потребителите на електронни медии и на телекомуникационни услуги. Най-вече - как най-добре да бъдат опазени техните лични данни, кои от тези данни и как точно могат да се използват от операторите и как българските потребители на медийно съдържание по най-удобен начин да могат да го използват и по време на пътуване в единното европейско пространство. Всичко това, разбира се, се случва и на фона на предстоящото българско Европредседателство, защото българското правителство, електронните медии и операторите трябва да са на ниво и да докажат, че и в този сектор могат да действат според съвременните изисквания и стандарти.

Александър Андреев: Доколкото разбирам, обсъждали са се и други вълнуващи теми. Например, как в новата дигитална ера съдържанията се транспортират до крайния потребител.

Филип Славкович: Точно така. За да онагледя за какво става дума. Когато един български потребител е на път из Европа, или пък работи, примерно, в Испания, а иска да гледа българска телевизия, сериали или футболни мачове с български коментар, възникват различни въпроси от областта на правото, и особено на авторските права. Става дума и за друго: за геотаргетираната реклама. Знаете, че когато пътувате по света, на смартфона Ви се появяват точно реклами за градовете или страните, които посещавате. И въпросът е как операторите занапред да разпространяват тази таргетирана реклама, без обаче да трупат прекалено много лични данни за потребителите, включително и такива данни, които изобщо не им трябват; и какво после могат да правят с тези данни – имат ли право да ги запазят, да ги обработват, да ги преотстъпват? Това са все уредби, които се отнасят до всички държави от ЕС, България също се стреми да ги усвои, прилага и подкрепя.

Александър Андреев: А какво точно представи Дойче веле на тази конференция?

Славкович: От името на Дойче веле информация пред конференцията изнесе нашият представител в София, адвокат Цветан Цветанов. Той запозна участниците с опита, натрупан в Германия. Знаете, че специално в областта на опазването на личните данни и на достъпа до информация Германия е лидер в ЕС. Тъй че представителят на Дойче веле в София разказа именно за постиженията на Германия в тези области.

БАККО 2011 © Всички права запазени | Реклама | Полезни връзки
Изработка на уеб сайт -