Промените в Закона за защита на потребителя са популистки и вредни за индустрията и за самите потребители


04.03.2013


 

Промените в Закона за защита на потребителите /ЗЗП/, приети на първо четене от Народното събрание на 1.03.2013 г. заплашват да ликвидират, както кабелната индустрия, така и създаването на нови телевизионни програми. Те повече ограничават,  отколкото пазят правата на потребителите, като в същото време оказват негативен ефект върху кабелната и медийна индустрии.

 

Като национално отговорна структура Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори е длъжна да заяви следното:

 

  1. Предложените промени ограничават правото на потребителите да ползват нови програмни продукти, тъй като блокират търговията с ново телевизионно съдържание. Предлагането на нови канали става практически невъзможно, заради задължението кабелните оператори да искат писмени разрешения от всеки абонат, за всяка промяна. Най-засегнати ще са абонатите на големите оператори, където за прибавяне или отпадане на един канал, ще се налага да се събират над 300 000 декларации.
  2. Подаването на писмени декларации от операторите към СЕМ по чл. 125в на 3, вместо на 6 месеца, ще блокира работата на регулатора и ще доведат до ненужна бумащина. СЕМ ще бъде засипан с кашони документация, която по реда на Закона за радиото и телевизията операторите така или иначе са длъжни да подават в електронния регистър на Съвета. Единственият „ефект” от тази мярка ще е затруднената комуникация регулатор-оператори и превръщането на СЕМ в архив от ранга на държавния.  
  3. Заложената възможност "компетентен орган" да разваля двустранни договори, подписани между търговска компания и техните клиенти, е пряка намеса на трета страна, различна от съда, в двустранен договор. С тези текстове се извършва „национализация” на кабелните мрежи и се въвеждат комунистически принципи в индустриален бизнес-модела. Кабелните оператори ще са в ситуация да инвестират в мрежа, с която на практика не могат да се разпорежда пряко, тъй като бизнес-резултатите им ще зависят от „компетентен” орган, който не и вложил и стотинка в инфраструктура.    
  4. Предвидените промени са ярко доказателство за капацитета на българската политическа мисъл, който стига единствено за производство на популистки закони със съмнителен ефект. Скрити зад паравана на „потребителския интерес”, предложените текстове не само, че не го защитават, но в действителност товарят както потребителя, така и бизнеса с допълнителни разходи.

 

Ето защо, като считаме, че предвидените ограничения са опит за държавно регулиране по Северно-корейски модел настояваме за категоричната и ясна позиция на всички засегнати страни, включително и за позицията на засегнатите регулаторни органи - СЕМ и КЗП.

 

Открито заявяваме, че тези промени са вредни за потребителите и за индустрията.

 

Апелираме въпроси от такава важност за цяла една индустрия и с пряко влияние върху потребителския интерес, да не се взимат прибързано от отиващо си Народно събрание, и в контекста на политически битки за вота чрез  предизборен популизъм.

 

Напомняме, че медийната комисия на същия този парламент отхвърли предложения законопроект, който сега охотно депутатите гласува в зала на  първо четене.

 

Приканваме и всички потребители и производители на ТВ-съдържание, оператори да подкрепят исканията ни срещу политическата демагогия и открит популизъм, които лишават всички нас от изконното човешко право да избираме сами, вместо някой друг за наша сметка!      

БАККО 2011 © Всички права запазени | Реклама | Полезни връзки
Изработка на уеб сайт -